Skip to main content

Voor ouders

Alles over gastouderopvang voor ouders

Ben je als ouder op zoek naar een gastouder? Op deze pagina lees je hoe gastouderopvang werkt, welke verschillende vormen van gastouderopvang bestaan en hoe je een gastouder vindt.

Inschrijven vraagouder

Hoe werkt gastouderopvang?

 • Jouw kind wordt opgevangen bij een gastouder thuis of bij jou thuis. De gastouder is een particulier persoon die een erkende opleiding in de kinderopvang heeft gevolgd en een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) heeft. Lees hier meer over de eisen/voorwaarden die wij stellen aan gastouders;
 • De opvang vindt plaats in een huiselijke omgeving. Dit kan een voordeel zijn voor jouw kind, omdat het zich dan sneller thuis voelt;
 • De opvang is kleinschalig. Gastouders mogen maximaal 6 kinderen tegelijkertijd opvangen. Dit betekent dat jouw kind meer persoonlijke aandacht krijgt van de gastouder;
 • De opvang is flexibel. Gastouders kunnen opvang bieden op ongebruikelijke tijden, zoals vroeg in de ochtend of laat in de avond. Dit kan een voordeel zijn als je flexibele werktijden hebt.

De verschillende vormen van gastouderopvang

Gastouderopvang kan op verschillende manieren worden aangeboden. De meest voorkomende vormen zijn:

 • Vaste opvang: De kinderen worden elke week op dezelfde dagen en tijden door de gastouder opgevangen. Dit kan een voordeel zijn voor ouders die vaste werktijden hebben. Vaste opvang is de meest voorkomende vorm van gastouderopvang. 
 • Flexibele opvang: De kinderen worden op afroep bij de gastouder opgevangen. Flexibele opvang is een goede optie voor ouders die flexibele werktijden hebben. De kinderen kunnen op afroep bij de gastouder worden gebracht en opgehaald.
 • Dagopvang: De kinderen van 0-4 jaar worden op vaste dagen en tijden overdag door de gastouder opgevangen. Dagopvang is een goede optie voor ouders die overdag werken. 
 • Buitenschoolse opvang: De kinderen van 4-12 jaar worden na schooltijd en tijdens vakanties door de gastouder opgevangen. Buitenschoolse opvang is een goede optie voor ouders die de hele dag werken.
 • Nachtopvang: De kinderen worden ’s nachts bij de gastouder opgevangen. Nachtopvang is een goede optie voor ouders die ’s nachts of erg vroeg moeten werken.

Gastouderopvang bij de gastouder thuis

Gastouderopvang bij de gastouder thuis is de meest voorkomende vorm. De gastouder is een particuliere persoon die een erkende opleiding in de kinderopvang heeft gevolgd en een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) heeft. De opvang vindt plaats in de eigen woning van de gastouder. Opvang in een huiselijke omgeving kan een voordeel zijn voor kinderen, omdat ze zich dan sneller thuis voelen.

Opvang door een gastouder bij u thuis

Opvang door een gastouder bij de ouder thuis wordt ook wel “nanny-opvang” genoemd. De gastouder komt bij de ouder thuis om de kinderen op te vangen. Dit kan een voordeel zijn voor ouders, omdat ze dan geen reistijd hebben om hun kinderen naar de opvang te brengen. Daarnaast kan het gewone dagritme van de kinderen doorgaan.

Gastouderopvang door familie

Gastouderopvang bij familie is een vorm van gastouderopvang waarbij de gastouder een familielid is van de ouder. Dit kan een voordeel zijn voor ouders, omdat ze dan een vertrouwde persoon hebben om op hun kinderen te passen.

Wat zijn de voordelen van gastouderopvang?

De voordelen voor ouders:

 • Persoonlijke aandacht: gastouders hebben vaak meer tijd voor individuele aandacht voor kinderen dan beroepskrachten op een kinderdagverblijf;
 • Kleinschalig en huiselijk: gastouderopvang vindt plaats in een huiselijke omgeving. Dit zorgt voor een vertrouwde en veilige omgeving voor kinderen;
 • Flexibele opvangtijden: gastouderopvang is vaak flexibeler dan opvang bij een kinderdagverblijf. Gastouders kunnen bijvoorbeeld opvang bieden op ongebruikelijke tijden, zoals vroeg in de ochtend of laat in de avond;
 • Goedkoper: Gastouderopvang is vaak goedkoper dan opvang bij een kinderdagverblijf.

De voordelen voor kinderen:

 • Persoonlijke aandacht: kinderen krijgen bij gastouderopvang vaak meer persoonlijke aandacht dan op een kinderdagverblijf;
 • Huiselijke sfeer: de huiselijke sfeer van gastouderopvang kan een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen;
 • Sociale vaardigheden: kinderen leren bij gastouderopvang omgaan met kinderen van verschillende leeftijden.

Wat zijn de voordelen van gastouderbureau Villa Kroost?

 • Betaalbare kinderopvang

Villa Kroost staat voor kwalitatief goede en betaalbare kinderopvang. 

 • Duidelijkheid

Een vast laag bedrag aan bureaukosten per maand; ongeacht het aantal uur opvang. Je komt dus nooit voor verrassingen te staan. De inschrijving bij Villa Kroost is geheel kosteloos!
Een persoonlijke pagina bij Villa Kroost waardoor je jouw facturen en het urenregistratiesysteem snel tot je beschikking hebt.

 • Persoonlijke benadering

Om vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen vindt er een kennismakingsgesprek bij jou en de gastouder thuis plaats.

 • Vast contactpersoon

Zij begeleidt vanaf het begin uw gastouderopvang.

 • Kwaliteit

Minimaal 2 keer per jaar wordt de gastouder bezocht om de voortgang van de opvang te bespreken en te evalueren. Met de ouders hebben we minimaal 1 keer per jaar contact over de opvang. Op deze manier wordt de opvang gemonitord en kunnen er desgewenst aanpassingen plaatsvinden. Tevens verzorgen we trainingen en cursussen om de gastouder te ondersteunen in haar werk.

 • Gezonde kinderopvang

Gezonde kinderopvang is met resultaat samen werken aan gezond opgroeien. Want elk kind verdient een gezonde start. Villa Kroost werkt met de aanpak en scholing van Gezonde Kinderopvang aan een gezonde leefstijl van kinderen en de deskundigheid van haar gastouders.

Hoe vind ik een gastouder?

Zoek je een gastouder? Vul dan het inschrijfformulier in. Na ontvangst stellen wij, indien gewenst, eerst geheel vrijblijvende offerte op, zodat je weet wat gastouderopvang via Villa Kroost jou gaat kosten.

De volgende stap is het plannen van een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Lees hier onze volledige werkwijze.

Vraag & antwoord

 • Hoe kan ik een geschikte gastouder vinden?

Je vindt een geschikte gastouder met behulp van onze opvangmarkt. Daarnaast kun je gebruik maken van dit inschrijfformulier. Lees hier meer over onze werkwijze.

 • Wat zijn de kosten van gastouderopvang?

Als ouder betaal je vaste lage bemiddelingskosten per maand, ongeacht het aantal kinderen of uren opvang. Per 1 januari 2024 vragen wij aan vraagouders slechts € 34,95 per maand. Wij rekenen dus geen bemiddelingskosten per uur en ook geen administratiekosten. 

 • Hoeveel kinderen mag een gastouder opvangen?
 1. De gastouder mag maximaal 6 kinderen van 0 tot 13 jaar tegelijk opvangen, dat is inclusief eigen kinderen tot 10 jaar.
 2. Bij een gastouder worden maximaal vijf kinderen tot 4 jaar gelijktijdig opgevangen.
 3. Er mogen maximaal 4 kinderen tot 2 jaar tegelijk aanwezig zijn, waarvan maximaal 2 kinderen van 0 jaar.
 • Hoe kan ik kinderopvangtoeslag aanvragen?

Zodra je de gastouderopvang hebt geregeld kun je de kinderopvangtoeslag aanvragen op mijntoeslagen.nl. Om de toeslag aan te vragen heb je het uurtarief nodig wat je in moet vullen en het aantal uur per maand. Je krijgt van ons een uitleg hoe je dit kunt berekenen, maar natuurlijk kunnen we dit ook voor je doen. Lees hier meer informatie.

 • Wat zijn de kwaliteitseisen voor gastouderopvang?

Een gastouder levert een wezenlijke bijdrage aan de ontwikkeling en welbevinden van het gastkind. Om dit te waarborgen moet de gastouderopvang aan bepaalde wettelijke eisen voldoen. Deze eisen zijn vastgelegd in de Wet Kinderopvang. Daarnaast heeft Villa Kroost ook aanvullende eisen gesteld.

Een gastouder:

 • Vindt het leuk om met kinderen om te gaan;
 • Is minimaal 18 jaar;
 • Beschikt over een diploma mbo-2 Helpende (Zorg en) Welzijn of een
  ander diploma van deze lijst.
 • Heeft of haalt een erkend certificaat EHBO verlenen aan kinderen;
 • Is in het bezit zijn van een “Verklaring omtrent gedrag” (deze vragen we voor je aan).

Naast de bovenstaande eisen hanteren we nog een aantal aanvullende criteria.

Inschrijven

Wil jij je als vraagouder inschrijven?
Via de onderstaande knop kom je bij het juiste formulier.

Inschrijven vraagouder